Avrupa'nın Bilinmeyen Lezzetleri

Doğal ve tarihi güzellikleriyle büyüleyici pek çok Avrupa şehrini gezdikten sonra yapılabilecek en güzel şeylerden biri o şehre özgü tatları keşfetmektir.

Bir şehrin mutfağında neler olup bittiği bilmek o ülkenin kültürüne dair çok fazla bilgiyi beraberinde getirir. Bu nedenle sizler için birbirinden farklı kültürlerin mutfağına doğru bir keşfe çıktım ve ana yemeklerden tatlılara pek çok farklı lezzeti kaleme almaya çalıştım. Umarım Avrupa’nın kuzeyinden batısına ortasından güneyine uzanan bu yolculukta okuyacaklarınız seyahatleriniz sırasında harika tatlar keşfetmenize neden olur. Avrupa Turları ile yapacağınız yolculuklarda deneyebileceğiniz bilindik lezzetlerin yanı sıra pek fazla bilinmeyen, unutulmaya yüz tutmuş tatları sizler için derlemeye çalıştım.  

Prenses Kuzey Avrupa  

Kuzey Avrupa’nın doğasıyla insanı büyüleyen ülkelerinden biri olan İsveç hakkında gün geçtikçe daha fazla şey öğreniyoruz. Son yıllarda hayatımıza giren markalardan biri olan Ikea’nın ev eşyalarından fazlasını sunduğunu söylemek yanlış olmaz. Ikea aynı zamanda İsveç mutfağından izler taşıyan menüsüyle de oldukça dikkat çekicidir. Belki de bu zamana kadar görüp hiç denemediğiniz bir tatla bu yazıyı okurken tanışacaksınız. Prenses Turta olarak bilinen ancak gerçek adı Prinsesstarta olan tatlıdan söz ederek başlamak istiyorum. Dışı nefis badem ezmesiyle kaplı olan bu tatlıyı genellikle yeşil renkte ve üstünde bir gül iliştirilmiş halde görürsünüz. İsveç’te doğum günleri ve özel günlerin vazgeçilmez pastalarından biri olan Prinsesstarta özellikle vanilya sevenlerin oldukça beğeneceği bir tatlı. İlk kez İsveç Kraliyet ailesine yapıldığı için bu ismi alan pasta İsveç’e gidildiğinde denenmesi gereken en güzel tatlılardan biridir. Bir diğer Kuzey Avrupa ülkesi olan Norveç’te balığın mutfaktaki şaşmaz rolünü bugün hepimiz biliyoruz. Norveç mutfağında hemen her kapı mutlaka bir balığa çıkar ama bu balıklar içinde en özellerinden biri olan ve pek fazla bilinmeyen Morina balığıdır. Atlantik Okyanus’un kuzeyinde sıkça rastlanan bir balık türü olduğu için sıkça tercih edilen Morina balığı aynı zamanda son derece ekonomiktir. Bu nedenle Norveçlilerin sofralarında sıkça tüketilir. Buğulaması yapılan Morina balığı özellikle yanına karides ve yeşil kuşkonmazla servis edilir. Unutulmaz bir lezzete sahip olan bu yemeği muhakkak denemelisiniz. Daha fazla ayrıntılı bilgi için pek çok sitede birbirinden farklı Morina tariflerine göz atabilirsiniz. Bizce Karelya Tartı ama Finlandiyalılar için Karjalanpiirakka! Finlandiya mutfağına özgü bu tat kimilerince tartı kimilerince börek olarak değerlendiriliyor. Kısaca ince bir hamurun içine doldurulan pirinç lapası ve patates püresi karışımının fırında pişirilerek servis edilmesi.  Bu tartının sırrı elbette hamurunda. Hamurun yapımında yalnızca çavdar unu kullanıldığı için ortaya son derece özel hamur ortaya çıkıyor. Bu tartı Finlandiya’daki marketlerin fırın reyonunda rahatlıkla bulabilirsiniz.  

Hamur Cenneti Güney Avrupa 

Güney Avrupa’nın gezmeye doyamayacağınız ülkelerinden biri olan İtalya, mutfağı ile dillere destan yerlerden biridir. Binbir çeşit makarnası, ince pizzaları ve risottosuyla nam salmış olan İtalyan mutfağında adı sanı pek duyulmamış ancak İtalyanların sıklıkla tercih ettiği bir tatlıya yer vermek istedim. Özellikle Sicilya’da yeme fırsatı bulursanız kaçırmamanızı tavsiye ederim. Cannoli adlı bu tatlı aslında bir hamur tatlısıdır. Cannoli adını tatlının şeklinden alır. Küçük borular anlamına gelen bu tatlı yemyeşil fıstıklarla servis edilir. Hamurun kıtırlığı ile birleşen peynir kremasının yumuşaklığı tadanlar için unutulmaz bir deneyim sunar. İtalya tatilinizde pizza ve makarnaya yeterince doyduğunuzu düşünürseniz Cannoli tatlısını muhakkak deneyin. Sırada İtalya’nın Cannoli tatlısından İspanya’nın Churros’una uzanalım. Churros çikolatayla servis edilen üzeri toz şeker kaplı bir hamur tatlısıdır. Dışının çıtır çıtır olması için dikkatle kızartılan bu tatlı İspanyolların sıkça tercih ettiği bir tatlı olduğu için İspanya’daki hemen her kafede bulabilirsiniz. Güneyin bir başka köşesindeki Portekiz’in ve hatta Lizbon’un özel tatlısı Pastel de Nata! Hamur işi tatlılardan biri olan Pastel de Nata, özellikle Belem bölgesinde sıkça tüketilen tatlılardandır. Bu benzersiz tatlıyı evde yapmaya karar verirseniz istediğiniz sonuca ulaşabilmek için mutlaka muffin kalıplarına sahip olmanız gerekmektedir. Şimdiden uyaralım.  

Orta Avrupa’nın Kalbi Gulaş 

Orta Avrupa’nın dünyaca ünlü biralarıyla tanınan ülkesi Almanya birbirinden farklı lezzetlere ev sahipliği yapan ilginç ülkelerden biridir. Mutfağı hakkında pek çok şey söyleyebileceğimiz Almanya’da sabah kahvaltıları ve öğle yemeklerinde sıkça tercih edilen Pfannkuchen vazgeçilmez tatlardan biridir. Türkçesi tatlı krep anlamına gelen bu tatlının yapımı oldukça basittir. Tuz, un, süt ve yumurta gibi malzemelerin kullanıldığı krep bal ve reçelle servis edilir.  Hemen her Alman sofrasında karşımıza çıkan bu tatlıyı Almanya tatilinizde mutlaka denemelisiniz. Tatlılardan söz etmeye devam edeceğiz ama biraz da ana yemeklerden bahsedelim. Sırada İsviçre’nin geleneksel yemeklerinden Rösti var. Rendelenmiş patateslerin kızartılmasıyla yapılan bu yemek İsviçre sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır.  Bu benzersiz yemeği özellikle Zürih’teki ustalardan denemenizi tavsiye ederim. Orta Avrupa’nın en bilinen yemeklerinden biri olan Gulaş var sırada. Macar mutfağının vazgeçilmezi Gulaş çorbası et ve sebzelerin muhteşem karışımından oluşan son derece besleyici bir çorbadır. Avrupa’nın bir başka güzel şehri Prag ise birbirinden değişik lezzetler sunar. Bunlardan biri olan Kynute adı verilen tuzlu çöreği şehirdeki pek çok yerde bulabilmeniz mümkündür. Eğer deneme fırsatı bulamadıysanız rahatlıkla evde yapabilirsiniz. Görünüşü son derece değişik olan bir başka tatlı da Slovakyalılara özgü olan Bublanina! İçinde yaban mersini ve armut bulunan bu meyveli keki dilerseniz farklı meyvelerle de deneyebilirsiniz.  

Batı Avrupa’nın Gözdesi Ratatouille 

Şimdi de Batı Avrupa mutfağında neler olup bittiğine bir göz atalım. En romantik ülkelerden biri olarak kabul edilen Fransa’nın çikolataları, macaronları, şarapları ve peynirleri bir yana Ratatouille bir yana. Belki bu yemeğin adını bir filmden biliyorsunuzdur. Aşçı olma hevesiyle yanıp tutuşan Fare Remy’nin maceralarını konu edinen Ratatouille filminde yapımı çok zahmetli bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Ratatouille yalnızca sebzelerden oluşması nedeniyle özellikle vejetaryenlerin çok sevdiği bir yemek olma özelliği taşıyor. Bir başka Batı Avrupa ülkesi olan İngiltere’de ise Rozbif karşımıza çıkıyor. Hardallı Rozbif ülkenin en sevilen ve tercih edilen yemeklerinden biri. Etin pişirildikten sonra ince ince dilimlendiği ve hardala bulandığı bu yemek eşsiz bir lezzet. Bir başka değişik lezzet de Hollandalılara ait. Aslında Endonezya mutfağına özgü olan Rijsttafel burada Nasi Games adıyla satışa sunuluyor. Baharatlı et, pirinç ya da şehriyenin üstüne yumurtayla servis edilen ilginç yemeklerden biri.  Batı Avrupa’da denenebilecek en ilginç yemeklerden biri ise Stoofvlees’tir. Çikolata ve waffle ile ünlü Belçika’ya özgü bir yemektir. İçinde et, patates ve havuç üçlüsünün bulunduğu yemekte püf nokta etin özenle haşlanmasıdır. Kullanılan çeşitli baharatlarla da zenginleştirilen yemek Belçika’ya özgü tatlardan biridir. Batı Avrupa’nın en güzel ülkelerinden biri olan Lüksemburg’ta birbirinden güzel sebze çorbalarını deneyebilirsiniz. Bunlardan biri Bouneschlupp. Mevsim sebzeleriyle dolu olan çorba son derece besleyici bir çorbadır ve öğle saatlerinde içmek için idealdir.  

Çorbaları, tatlıları, etli ya da etsiz ana yemekleri ve tuzlularıyla Avrupa ülkelerinin birbirinden değişik mutfaklarına göz atmak istedim. Çünkü Yurtdışı Turları ile gidilen ülkenin mutfağından turistlere servis edilen yemekler bir süre sonra oldukça sıkıcı bir hal alabiliyor. Sizler de benim gibi değişik tatlardan hoşlanıyor ve pek fazla insanın ilk olarak tercih etmediği şeyleri deneyimlemekten keyif alıyorsanız bu yazı tam size göre. Umarım birbirinden güzel mutfakları keşfedip ilham alarak harika sofralar kurarsınız.  


Etiketler



İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar: