Bulgaristan’da Gezilecek Yerler Listesi

Her mevsim gidilebilecek yerlerin başında gelen Bulgaristan, kışın kayak merkezi, yaz döneminde açılan bir çok plaj ve gece hayatıyla hem yerel halkın hem de turistlerin cazibe merkezi olmuştur.

Türkiye’ye en yakın ülkelerden birisi olması dolayısıyla Bulgaristan turları her zaman ilgi görmüştür. Balkan devletlerinden birisi olmasından dolayı bulunduğu bölge olarak değerli bir konumdadır. Avrupa turları arasında ülkemizden gidişlerde her zaman tercih nedeni olmuştur. Ülkenin 7.5 milyona yakın nüfusu vardır. Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan’a komşudur.  Bu yazımızda siz değerli takipçilerimiz için Bulgaristan’da gezilecek yerler listesine ağırlık vermek istedik. Günün birinde yurtdışı turları arasında bir gelgit yaşarsanız Bulgaristan’ ı da listenize ekleyebilirsiniz. 
 

RİLA MANASTIRI

Bu manevi yapı Bulgaristan’ın en görkemli ve de şöhreti bol olan bir Ortodoks manastırıdır. Manastır deniz seviyesinden 1.147 metre yüksekte bulunuyor. 876-946 yılları arasında inşa edildiği biliniyor. Rila manastırına yıl içerisinde yaklaşık olarak 1 milyon turist ziyarette bulunuyor. Burası UNESCO tarafından 1983 yılında dünya mirası listesine alınmıştır. 

ALEKSANDR NEVSKİ KATEDRALİ

Nevski Katedrali Sofya sınırları içerisinde bulunuyor. Katedralin yapısına bakarsanız Neo-Bizans mimarisini barındırıyor. Burası aynı zamanda Bulgar Ortodoks kilisesi olarak hizmet veriyor. Kutsal yapının başlaması 1882 yılındadır ancak tarihi yapı tam 30 yıl boyunca tamamlanmayı beklemiş nihayet 1912 yılına gelindiğinde tamamlanarak insanların kullanımına açılmıştır. Özelliği ise halen aktif olarak hizmet veriyor olması. Katedral 3170 metrekarelik bir alan içerisinde ve Balkanlardaki en devasa yapı denilebilir. 

RUS KİLİSESİ​

Bulgaristan Sofya’nın tam merkezinde yer alan bir Ortodoks kilisesi. Buranın bizim için önemi ise Osmanlı egemenliğine son vermiş olan Ruslar tarafından Saray Camii sitesinde inşa edilmiş olmasıdır. Yapının başlama tarihi 1907’dir anca bitimi 1914 yılına kadar sürmüştür. Yapının dikkati çekmesinin nedeni 5 kubbesi olması ve kubbelerde altın kaplamalıdır. Kilisenin dış görüntüsü oldukça şaşaalıdır. Renkli çinilerle çevrilmiştir.
 

AZİZ GEORGE KİLİSESİ​

Aziz George Kilisesi bir anlamda erken Hristiyanlık mimarisini gözler önüne sermiş. Kırmızı tuğlalardan yapılan bir kilise ve Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Burası bir dönem Sofya imparatorları tarafından da ikamet adresi olarak kullanılmış. Osmanlı devletinin buradaki hakimiyeti sırasında bir dönem cami olarak da kullanılmıştır. Tarih ve kültür bakımından da önemli bir yere sahiptir

AZİZ SOFYA KİLİSESİ​

Bulgaristan’ın en eski kiliselerinden bir tanesi. Yaklaşık olarak 6. Yüzyılda inşa edilmiş ve o dönemden bu zamana kadar da ayakta durmayı başarmıştır. Hatta yapılış zamanını anlatmak için Ayasofya ile aynı tarihlerde demek yerinde olacaktır.  Aziz Sofya kilisesi Bulgaristan’a gelenlerin uğrak yeridir. Geldiğiniz zaman mutlaka burayı görmeniz gerekiyor. 12. Yüzyılda kilisenin freksleri yıkılarak yerine minareler eklenmiş ve cami olarak kullanılmış.
 

KARA CAMİİ

Kara cami 16. Yüzyılda Mimar Sinan tarafından tasarlanmış ve 1538 yılında inşa edilmiş. Caminin ilk isimleri arasında Koca Mehmet Paşa Camii, İmaret Camii vardır. Günümüzde Kara camii adını almasının nedeni ise caminin yapımında kullanılan kara kayalardan olmasıdır. 1903 yılında cami kiliseye çevrilmiş. Cami hakkında yapılan bir betimlemede şu ifadeler kullanılmıştır. Balkanların en gözde mabetlerinden biri ve sırrını vaktin çözemediği bir mimarlık mucizesi.
 

BANYABAŞI CAMİİ

Banyabaşı camii Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami Mimar Sinan tarafından tasarlanmış ve 1566 yılında inşaat haline getirilmiştir. Avrupa’da bilinen en eski tarihi Osmanlı camilerden bir tanesidir. Yüksek bir minaresi vardır ve yayvan kubbeye sahiptir. Bulgaristan’ a tatil için geldiğiniz zaman bu camiyi gezmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Sofya’nın merkezinde olmasından dolayı da merkezi bir noktada ve ulaşım oldukça kolay. Keyifli bir gezi olacağından eminim. 


Etiketler



İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar: